کتاب هایی که باید خواند؛ معرفی ۲۴ کتاب جذاب و ارزشمند

چه زیباست که بنشینیم و با گشودن یک کتاب وارد دنیای جدیدی شویم، به دورترین نقاط سفر کنیم، همه چیز را از دریچه‌ی چشم نویسنده ببینیم، خودمان را جای قهرمان داستان تصور کنیم و آن وقت چه آسان می‌توانیم عشق، دل‌شکستگی، دوستی، جنگ، بی‌عدالتی‌ اجتماعی و هزاران تجربه‌ی تلخ و شیرین دیگر را به لطف کتاب نظاره‌گر باشیم. در این مقاله، کتاب هایی که باید خواند را به شما معرفی خواهیم کرد تا با خواندن هریک از آنها، زندگی را به‌گونه‌ی متفاوتی تجربه کنید. شاید فکر کنید که این کتاب‌‌ها از سن و سال شما گذشته و مربوط به دوره نوجوانی بوده، ولی عجله نکنید، اول آنها را بخوانید و بعد قضاوت کنید.

۱. بادبادک‌باز نوشته‌ی خالد حسینی

خالد حسینی «بادبادک‌باز» را زمانی می‌نویسد که کشور افغانستان یک جوّ سیاسی متغیر را از دهه‌‌ی ۱۹۷۰ تا حملات ۱۱ سپتامبر و پس از آن تجربه کرده است. بادبادک‌باز داستانِ عجیب و پیچیده‌ی دوستی میان امیر (پسر یک تاجر ثروتمند) و حسن (پسر خدمت‌کارِ پدر امیر) است تا زمانی که اختلافات فرهنگی و طبقاتی و آشفتگی‌های جنگ آن دو را از هم جدا می‌کند. حسینی سرزمین مادری‌اش را طوری برای‌مان زنده می‌کند که پس از حملات ۱۱ سپتامبر، رسانه‌های خبری هرگز نتوانستند این حقایق را بازگو کنند. او زندگی مردم عادی را به ما نشان می‌دهد که مانند ما غذا می‌خورند، می‌خوابند، عبادت می‌کنند، عاشق می‌شوند و به دنبال رؤیاهای خود هستند. این داستان روایت‌گر رازهای سربه‌مُهر، عشق پایدارِ دوستی و قدرت دگرگون‌کننده‌ی بخشش است.

۲. ستاره‌ها را بشمار نوشته‌ی لوئیس لوری

این رمان که در سال ۱۹۹۰ برنده‌ی مدال نیوبِری (Newbery-نخستین جایزه‌ی ادبی کتاب کودکان در دنیا) شد، داستانِ آن‌ماری یوهانسِن (یک دختر ده ساله‌ی دانمارکی) و بهترین دوستش اِلِن است که در دوران جنگ جهانی دوم در شهر کپنهاگ زندگی می‌کنند. وقتی نازی‌ها شروع به جمع‌آوری نام و آدرس یهودی‌ها می‌کنند و ترسِ فرستاده شدن به اردوگاه‌های اقامت اجباری را به جان همه‌ی یهودی‌ها می‌اندازند، آن‌ماری و خانواده‌اش تصمیم می‌گیرند از خانواده‌‌‌ی اِلِن و هزاران یهودی دیگر محافظت کنند. رمان لوری یادآور این حقیقت است که تفاوت‌های فرهنگی و مذهبی، دوستان واقعی را از هم جدا نمی‌کند و عشق همواره بر نفرت چیره خواهد شد.

۳. غرور و تعصب نوشته‌ی جِین آستین

این جمله‌ی نخست رمان «غرور و تعصب» از به‌یادماندنی‌ترین جملات نخست رمان‌های کلاسیک است: «صغیر و کبیر فرض‌شان این است که مرد مجردِ پول‌و‌پَله‌دار قاعدتا زن می‌خواهد» با این‌ حال، معروف‌ترین اثر جین آستین چیزی بیش از یک کُمدی رفتار درباره‌ی بازار ازدواج و شگردهای نفوذ به طبقه‌ی اشراف در انگلستانِ قرن نوزدهم است. غرور و تعصب همچنان یکی از ماندگارترین آثار در ادبیات انگلستان محسوب می‌شود. صرف‌نظر از لذتی که از تماشای جرقه‌های عشق بین الیزابت بِنِت و آقای دارسی می‌بریم، دلیل مهمِ علاقه‌ی خوانندگان به این اثر، توصیف صادقانه‌ی آستین از شخصیت انسان با همه‌ی زشتی‌ها و زیبایی‌هایش است. کتاب غرور و تعصب، درسِ غلبه بر اختلافات شخصیتی و طبقاتی، درسِ سخت‌نگرفتن زندگی و درسِ عشق به معشوق با همه‌ی خوبی‌ها و بدی‌هایش را به ما یادآور می‌شود.

۴. بیگانگان نوشته‌ی اس.ای.هینتون

هینتون این رمان را زمانی که فقط شانزده سال داشت و از خواندن رمان‌های پوچِ عاشقانه خسته شده بود به نگارش درآورد. او به‌ دنبال داستانی درباره‌ی حقایق تلخ زندگی نوجوانان در اواسط قرن بیستم آمریکا بود و از آنجا که چنین داستان‌هایی وجود نداشت، خودش شروع به نوشتن کرد. این رمان که برنده‌ی چندین جایزه از بخش رمان بزرگ‌سالان جوان شده است، از نگاهِ پونی‌بوی کِرتیسِ یتیم، داستان گروهی از پسران خشن خیابانی را روایت می‌کند که در یکی از شهرهای ایالت اوکلاهاما زندگی می‌‌کنند و در تقلا برای زنده‌ ماندن هستند، اما در بحبوحه‌ی خشونت، فشار هم‌سالان و خانواده‌های ازهم‌گسیخته‌شان، هوای همدیگر را دارند. این رمان یادآور این است که بزرگ شدن هرگز آسان نیست و درد، از دست دادن، دوستی و عشق تجربیاتی هستند که مرزهای اقتصادی-اجتماعی را هم ایجاد می‌کنند و هم از میان می‌برند.

۵. زنان کوچک نوشته‌ی لوئیزا مِی اَلکات

«زنان کوچک» با فهرستی از شخصیت‌های به‌یادماندنی، ما را به خانه‌ی گرم و راحتِ یک خانواده‌ی آمریکایی در قرن نوزدهم دعوت می‌کند. هر خواننده‌ای می‌تواند ویژگی‌های خودش را در یکی از شخصیت‌های این داستان پیدا کند، مثلا اخلاق جو، غرور مِگ، شیطنت‌های اِیمی یا کم‌رویی بِت. این رمان داستانِ بزرگ شدن چهار خواهر (دختران مارچ) از نوجوانی تا بزرگ‌سالی در دوران جنگ داخلی آمریکاست. آنها در کنار هم با حقایق تلخ زندگی از قبیل فقر، بیماری و مرگ روبه‌رو می‌شوند و می‌آموزند که چگونه با وجود همه‌ی این تلخی‌ها دست از رؤیاپردازی، عشق‌ورزی و لبخند برندارند. زنان کوچک، یک رمان گیرا و جاودان درباره‌ی اهمیت خانواده و نعمتِ تنها نبودن است.