آیین نامه مجموعه سازی کتابخانه

مقدمه

این آیین نامه به منظور تبیین معیارهای مجموعه سازی مواد کتابخانه ای تدوین گردیده است و به صورت مرتب مورد بازنگری قرار می گیرد. انتخاب، فراهم آوری و روزآمدسازی منابع کتابخانه ای شامل انواع  منابع چاپی و غیر چاپی می باشد.

اهداف مجموعه سازی در کتابخانه دانشگاه:

کتابخانه در جهت تحقق اهداف ذیل گام بر می دارد:

• کمک به برنامه های آموزشی در کلیه رشته های آموزشی
  • کمک به ارتقاء سطح علمی دانشجویان و اعضای هیئت علمی دانشگاه
  • کمک به برنامه ریزیهای آموزشی و پژوهشی دانشگاه

با تغییرات حوزه نشر و رشد فضای دیجیتال و مجازی و نمایه سازی ۹۹ درصد مجلات در پایگاههای اطلاعاتی، از انواع منابع چاپی تنها کتاب فارسی و لاتین تهیه و فراهم آوری می شود و از منابع غیر چاپی با توجه به تجهیزات، زیرساختهای دانشگاه و نیاز کاربران آن انواع لوح فشرده و پایگاههای اطلاعاتی و مدارک علمی دیجیتالی تهیه و فراهم آوری می شود.

سیاستهای انتخاب، فراهم آوری و مجموعه سازی:

سیاستگذاری، تدوین آیین نامه های انتخاب، وجین و اهدای منابع با توجه به سیاستهای کلان و اهداف آموزشی و پژوهشی دانشگاه توسط سرپرست کتابخانه با همکاری و مشاوره کارشناس بخش مجموعه سازی انجام می پذیرد.

معیارهای عمومی انتخاب مواد:

• مرتبط با رشته های آموزشی و موضوعات مورد نیاز دانشگاه
  • اعتبار نویسنده، مترجم و ناشر
  • اعتبار، صحت و روزآمد بودن اطلاعات
  • جامعیت موضوع و عمق محتوای اثر
  • شایستگی علمی اثر
  • نیاز مراجعان
  • شکل ظاهری

کتابخانه در تهیه منابع برخی موضوعات تابع سیاستهای خاصی بشرح ذیل می باشد:

آثار مذهبی چاپی : با توجه به وجود گروه آموزشی معارف در دانشگاه ،کتابخانه علاوه بر تامین منابع معتبر علمی و تخصصی مورد نیاز این گروه به صورت چاپی و الکترونیکی؛ در صورت درخواست، کتابها و منابع معتبر تاریخی و تحقیقات تطبیقی ادیان و مذاهب دیگر را نیز فراهم آوری می نماید.

منابع مرجع چاپی: اینگونه منابع با توجه به دیجیتالی شدن اکثر منابع بر حسب نوع، نیاز و جامعه استفاده کننده آن با اولویت در رشته های معماری اسلامی، برنامه ریزی شهری و طراحی شهری و به صورت محدود تهیه می شود.

کتب درسی ( معرفی شده از طرف اساتید): این منابع با توجه به نیاز کاربران و پیشنهاد گروه آموزشی مرتبط تهیه می شود.

کتاب حل المسائل: سیاست خرید این نوع کتابها بسته به نظر سرپرست کتابخانه تهیه و فراهم آوری می شود.

کتابهای کمک آموزشی: کتابهای آماگی برای کنکور کارشناسی ارشد و دکتری براساس میزان استقبال دانشجویان هر رشته آموزشی، بعد از ارزیابی ناشران مختلف این حوزه و انتخاب بهترین آنها به صورت محدود خریداری می شود.

کتابهای داستانی: سیاست کلی کتابخانه خرید منظم کتابهای داستانی نیست. منتها گاهی برخی عناوین داستانی در زبان فارسی و برخی داستانهای زبان  اصلی از طرف گروه های آموزشی و یا تعدادی از دانشجویان درخواست می شود. این نوع از درخواستها در صورتیکه از نظر محتوا، نویسندهو یا مترجم منطبق با سیاستهای کلان آستان قدس رضوی و دانشگاه قطعا خریداری خواهد شد.

ضمن اینکه در هر سال کتابهای پروفروش و یا برنده جوایز مختلف نیز خریداری و به مجموعه اضافه خواهد شد.

منابع آموزشی زبان های غیرفارسی: در سیاستهای جدید کتابخانه، به دلیل فراوانی این نوع از منابع اعم از کتاب ( چاپ ناشران داخلی ) و یا لوح های فشرده آموزشی، بعد از بررسی محتوایی و از بین ناشران معتبر و در اغلب موارد براساس درخواست مشخص، خریداری و فراهم آوری می شود.

کتاب های زبان اصلی: با توجه به اینکه در اکثر موارد نسخه الکترونیکی نسخه های چاپی در پایگاههای اطلاعاتی وجود دارد، این کتابها فقط و فقط براساس درخواست اعضای هیات علمی و در صورت عدم دسترسی به نسخه الکترونیکی آن خریداری می شود.

مواد دیداری، شنیداری ( لوح فشرده): اولویت خرید و فراهم آوری این نوع از منابع براساس تقاضا و نیار مراجعان کتابخانه می باشد. و در طیف وسیعی از حوزه های آموزش زبان، آموزش انواع نرم افزارها و همچنین نرم افزارهای مختلف، انواع اطلسها، بانکهای اطلاعاتی، برنامه های کاربردی و  … خریداری و آماده سازی می شوند. همچنین تمایم لوح های فشرده همراه با کتاب نیز در فهرستنویسی و در مجموعه قرار می گیرند.

نشریات:
-اشتراک نشریات ادواری کتابخانه براساس سیاست دانشگاه انجام می شود.

-اشتراک مجلات علمی به دلیل نمایه سازی در پایگاههای اطلاعاتی و دسترسی کتابخانه به همه پایگاههای اطلاعاتی فارسی موجود، صورت نمی پذیرد. در این زمینه یک مجله در حوزه زبان انگلیسی و یک مجله در حوزه حسابداری استثنا می باشد.

-از بین مجلات عمومی موجود در بازار نشر، اشتراک سالانه هفته نامه سلامت، مجله دانستنیها، موفقیت و مجله آشپزی برای کتابخانه های هر دو پردیس تمدید می شود.

گام ها و مراحل خرید منابع

– فرایند اصلی خرید و مجموعه سازی در کتابخانه دانشگاه در هر سال در نمایشگاه بین المللی کتاب تهران انجام می گیرد. برای حضور در نمایشگاه کتاب تهران مراحل زیر طی می شود

• مکاتبه و تماس با ناشران تخصصی و درخواست ارسال فهرست کتابهایی که در نمایشگاه عرضه می کنند.
  • بررسی سایت ناشران و دریافت فهرست کتابها
  • تجمیع و تهیه فهرستی جامع از عناوین کتب فارسی با استفاده از سایت ناشران، بروشورهای ارسال شده به کتابخانه و فهرست ارسال شده توسط ناشران
  • گزینش و ارسال فهرست اختصاصی هر یک از گروه آموزشی به کارشناس گروه و مدیران گروه از طریق اتوماسیون اداری جهت انتخاب عناوین مورد نظر
  • جمع آوری فهرستهای ارسال شده از گروههای آموزشی، درخواستهای حضوری دانشجویان، درخواستهای کتابخانه پردیس رضوان، درخواستهای ارسال شده از طریق پورتال کتابخانه، درخواستهای مربوط به بخش امانت و مرجع شامل تهیه نسخه های مفقود شده و یا پرمراجعه

-دو بازه زمانی دیگر نیز در طول سال به خرید کتاب های درخواست شده از طرف دانشجویان و اساتید اختصاص دارد. ابتدای مهر ماه و نیمه بهمن که غیر از نمایشگاه کتاب تهران خرید به صورت حضوری صورت می پذیرد، در دو بازه زمانی دیگر خریدها به صورت مجازی و خرید مستقیم از ناشر و یا از کتابفروشیها می باشد.

شیوه درخواست منابع:

تمامی اعضای کتابخانه می توانند به یکی از روشهای زیر درخواست خود را ثبت نمایند:

• تکمیل فرم درخواست خرید در کتابخانه _ حضوری)
  • ارسال پیشنهاد خرید یک منبع جدید یا نسخه تکراری از طریق پورتال کتابخانه

کارشناس بخش مجموعه سازی درخواستهای رسیده به این بخش را بعد از بررسی مجموعه مخزن، کتابهای اهدایی و جدید  و نیازسنجی از بخش گردش کتاب و تایید ضرورت فراهم آوری، در اولویت خرید قرار می دهد.